normatherm® waterleidende verwarmings(haard)kachel
– verandert hout in energie ..................... nl-pages......de-seiten

normatherm®- waterleidende verwarmings(haard)kachel plus kook-kachel
- fornuis met traditioneel design 19 kW – prestatie betaalt zich uit

Hartelijk welkom bij de normatherm® Energiespartechnik GmbH

Details omtrent de veiligheidstechniek van de verwarmings(haard)kachel

De normatherm verwarmings(haard)kachel heeft als modern stookplaats uiteraard reeds alle veiligheidsvoorzieningen geïnstalleerd. Zo sluit de ingebouwde verwarmingsregelaar automatisch de trekklep, indien bv. door een stroomuitval of een defect aan de circulatiepomp het wegvoeren van de energie wordt verhinderd. Het vuur dooft verregaand dan uit.
Het beste is echter: Omdat de verwarmings(haard)kachel als een open installatie geconcipieerd is, kan zich daardoor onmogelijk een hoge druk opbouwen, dat geldt zelfs bij stroomuitval of bij weigering van de verwarmingsregelaar, bv. bij het optreden van een aardbeving. In een extreemgeval dooft de verwarmings(haard)kachel met zijn aanwezige waterinhoud daarenboven zelfwerkend het vuur. Dat is ermee bedoeld, wanneer wij van ingebouwde, inherente veiligheidstechniek spreken.
Opmerking: De SolCourant is bovendien van een normatherm-specifieke veiligheidsinstallatie voorzien, die tegenover het gewone thermische verloop van beveiliging veiliger werkt, daar deze zowel stroomloos als ook onafhankelijk van het huiswaternet werkt. Indien bv. bij een technisch defect in de verwarmings(haard)kachel een temperatuur van ca. 100 °C wordt bereikt, zo zal uiteraard ook het water in de verwarmings(haard)kachel beginnen te koken. De opkomende waterdamp tilt nu één daarvoor aanwezige deksel gemakkelijk op en de damp kan ongehinderd  ontwijken. In princiep zoals bij een kookpan, met een losjes opgelegd deksel, waarin water kookt. Daarbij geraakt de ontwijkende waterdamp slechts in het rookgas (en vanzelfsprekend niet in uw kamer, waar de verwarmings(haard)kachel zich bevindt) en wordt daarmee veilig door de schoorsteen naar buiten geleid. Een schoorsteen is overigens altijd ook voor het transport van waterdamp technisch ontworpen en richt daarbij uiteraard geen schade aan. Daalt de temperatuur in de verwarmings(haard)kachel weer, dan sluit  zich automatisch ook het deksel weer.

Details voor de bediening van de verwarmings(haard)kachel

De verwarmings(haard)kachel kan met vaste brandstoffen gestookt worden. In het bijzonder is het stoken met hout en cokes energetisch zeer productief. Het design van de verwarmings(haard)kachel is speciaal voor een comfortabel bediening aangelegd. Middels het grote front met de vuurvaste ruit kan gemakkelijk blokken brandhout op het rooster van de kachel worden opgelegd. Verder biedt de verwarmings(haard)kachel voor het eenvoudige stoken van de opstellingsruimte voor  ’s nachts een geïntegreerde voorraadschacht aan. Deze schacht dient ook als splijtstofstaaf, om een gemakkelijk aansteken van het vuur mogelijk te maken. De splijtstofstaaf zorgt ervoor dat bij de verbranding van de briketten in de nacht voldoende gloed voor het aansteken van een vuur voor de volgende ochtend gereed is. De voorraadschacht wordt hiervoor van boven met briketten opgevuld. De briketten glijden automatisch en zeer langzaam, bv. ’s nachts, in de stookruimte. Ze glijden daarbij middels de zwaartekracht gecontroleerd in de stookruimte, naarmate ze in het onderste gedeelte van de stookruimte verglimmen. Van daaruit leveren ze de volgende ochtend voldoende gloed om het vuur, middels het eenvoudige opleggen van hout, gemakkelijk opnieuw te ontsteken. De energie uit de voorraadschacht (splijtstofstaaf) wordt hierbij uiteraard voor het verwarmen van de opstellingsruimte voor ’s nachts gebruikt. De as toont een zeer goede verbranding en geraakt in een grote asla of kan via een gemetselde schacht in de kelder vallen.

Afmetingen van de verwarmings(haard)kachel en technische gegevens

De afmetingen van de verwarmings(haard)kachel bedragen:
- frontbreedte 570 mm,
- diepte bekleding zijkant 610 mm,
- diepte deur tot uittreding rookgas 710 mm,
- hoogte 1020 mm (incl. afdekkap),
- gewicht ca. 173 kg (zonder waterinhoud).
Het technische rendement bedraagt 77 %. Zoals TÜV-keuringen aantonen, verdeelt zich het 24,6 kW maximaal totaalvermogen (Input) op 13,5 kW waterzijdig vermogen (Output 1) en verdere 5,4 kW voor de opstellingsruimte (Output 2).
Terloops slechts ter info:  de resterende 5,7 kW zijn niet verdwenen, deze dienen voor het maken van een voldoende kacheltrek en daarmede voor het veilige wegvoeren van de rookgassen en van het in het hout en tijdens de verbranding steeds aanwezige waterdamp.
Er kunnen houtblokken met afmetingen tot 40 cm lengte toe worden gebruikt.
Onder Download hebben wij voor u het aansluitingsschema voor de waterleidende verwarmings(haard)kachel beschikbaar gesteld.

normatherm Kaminofen, wasserführend

Beeld: SolCourant met deurkozijn in het zwart en asla in edelstaallook

 

Datenschutz / Privacy Policy | Contact Us | ©2007 normatherm Energiespartechnik GmbH

Verwijzingen: Alle gegevens onder voorbehoud van technische fouten en typefouten.
Links naar andere websites: Wij hebben geen zeggenschap over de inhoud of berekening resultaten op verder gaande websites of webpagina’s en kunnen in geen geval aansprakelijk worden gehouden voor de inhoud of berekening resultaten ervan.


logo normatherm